HOME PAGE HOME PAGE
Středa 07.12.2022
 
AREÁL SOLISKO
Dopravní přístupnost
Mapa areálu
Lyžařské trasy
Občerstvení
Lyžařská škola
SKI servis
Půjčovna lyží
Parkoviště
Fotogalerie
Ceník služeb
Napište nám
SJEZDOVKY A VLEKY
Sjezdovka 600 m
Sjezdovka 450 m
Sjezdovka 280 m
AKTUALITY A ZPRÁVY
Aktuality
Akce v regionu
HORNÍ BEČVA
Obec Horní Bečva
Historie obce
Symboly obce
Památky a architektura
Kultura a zábava
Přírodní zajímavosti
Turistické zajímavosti
Sport a relaxace
Ubytování a stravování
Obchod a služby
Vzdělávání
Zdravotnictví
Policie a hasiči
Pohotovostní služba

Zdrcený jablko a Napečeno – nové certifikáty regionální značky Kraj Pernštejnů

Na pátečním aprílovém jednání schválila certifikační komise Kraje Pernštejnů celkem 2 nové žádosti o certifikaci a 4 žádosti o prodloužení certifikátů.

Pardubická moštárna Zdrcený jablko si zakládá na regionálním původu jablek, ze kterých připravuje nejen lahodné mošty s neobvyklými názvy jako Virobijec nebo Životabudič, ale i jablečný cider. Nejdříve začínal majitel moštárny Tomáš Říha tak, že sbíral jablka z opuštěných zahrad a sadů, která by jinak shnila a zůstala nevyužita. S tím, jak přibývalo zákazníků, však tento zdroj nestačil, a tak navázal spolupráci s místním producentem jablek ze Svinčan. Kromě původu si majitel zakládá i na ruční, řemeslné práci při výrobě moštů: „Když jsem to počítal, tak mi každé jablko projde rukama celkem 18x.“ V současné době své výrobky dodává na prodejní místa a sám je rozváží zákazníkům až domů. Samozřejmostí je 100% přírodní produkt, tzn. že mošty nijak nepřislazuje, nefiltruje a nepoužívá žádné konzervanty.


Druhým úspěšným žadatelem je malý rodinný podnik Napečeno z Černé u Bohdanče. Se svými poctivými koláčky, záviny, bábovkami, vánočkami a dalšími domácími moučníky již získali věhlas v okolí a stávají se oblíbeným cílem zvláště cyklistů. „Otevření podniku jsme plánovali s manželem. Bohužel měsíc po otevření manžel zemřel a stáli jsme tak před rozhodnutím, zda se do toho pustíme sami se synem. Šli jsme do toho“ říká paní Čempělová. Její vynikající jemné pečivo si certifikační komisi získalo a Napečeno tak rozšířilo řadu držitelů certifikátu regionální značky Kraje Pernštejnů. „Jsme rádi, že máme v regionu poctivé výrobce, řemeslníky a producenty, jejichž práce si velmi vážíme. Aktuálně jich je v Kraji Pernštejnů zařazeno již 25,“ říká regionální koordinátorka Kraje Pernštejnů Michaela Kaplavková.


Platnost certifikátu byla prodloužena 4 žadatelům z Kraje Pernštejnů: perníkovému "králi" Pavlu Janošovi a jeho produktu " Pardubický perník Pavel Janoš", panu Sochorovi ze Statku Dolany a jeho "Dolanské huse," Rybničnímu hospodářství s.r.o. a "Pernštejnskému kaprovi" a v neposlední řadě pardubické umělecké fotografce, paní Editě Bízové a její " Umělecké fotografii." Všem srdečně gratulujeme! Značka Kraj Pernštejnů patří pod celorepublikovou Asociaci regionálních značek. Přehled všech certifikovaných výrobců najdete na www.regionalni-znacky.cz.

Jednání komise
DALŠÍ INFORMACE: MAS Region Kunětické hory
Zveřejněno 07.04.2022 v 10:28 hodin
Copyright 1998-2022 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®